Veelgestelde vragen

Met welk echo-apparaat werken jullie bij Echopraktijk Drechtsteden?

Wij zijn uniek in Nederland met de Accuvix A30 van Medison Samsung die de allernieuwste 3/4D techniek toepast: FRV. Dit echo-apparaat maakt geweldig realistische foto’s in 3/4D en ook de 2D echografie is van de allerhoogste kwaliteit. Dit apparaat wordt ook gebruikt in het ErasmusMC.

Zijn de medewerksters van Echopraktijk Drechtsteden aangesloten bij een beroepsvereniging?

Ja, Marga Rietveld, eigenaresse van Echopraktijk Drechtsteden, is aangesloten bij de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland.

Kan er bij Echopraktijk Drechtsteden ook via de pin betaald worden?

Ja, er kan ook met pin betaald worden. Het heeft zelfs onze voorkeur.

Ik wil graag een echo cadeau geven; kan dat?

Echopraktijk Drechtsteden heeft daarvoor de Nationale Echobon ter waarde van €15, €25, €50 of €100. Uiteraard kan je ook een combinatie maken. Je kunt ze bij ons in de praktijk kopen of online via www.echobon.nl. De Echobon is een cadeau vol verwachting.

Heeft de echografiste een speciale opleiding gevolgd?

Alle echografisten die werkzaam zijn bij Echopraktijk Drechtsteden zijn opgeleid voor het maken van echo’s. De eindverantwoordelijkheid ligt bij Marga Rietveld. Zij is al 20 jaar werkzaam in de gezondheidszorg, onder meer bij het Erasmus MC te Rotterdam. Zij studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Na haar studie volgde zij aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven de opleiding Echografie voor huisartsen. Tevens heeft ze het diploma van de opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie van de InHollandAcademy te Haarlem. Jaarlijks volgt zij (internationale) bijscholingscursussen. Zij is zelf moeder van drie kinderen.

Mijn andere kinderen willen hun broertje of zusje zien; vanaf welke leeftijd mag ik ze meenemen?

Als je al andere kinderen hebt, kun je ze gerust meenemen. Zij zullen het leuk vinden om hun nieuwe broertje of zusje al voor de geboorte te zien. Op die manier wordt de nieuwe baby ook al wat tastbaarder voor ze. De leeftijd maakt ons niet uit. Je kunt zelf het beste inschatten waar je kinderen aan toe zijn. Ze zijn in ieder geval welkom.

Hoeveel personen mag ik meenemen naar de echo.

We vinden het leuk als je je dierbaren laat meegenieten van je kindje. Ze zijn dan ook van harte welkom. Je kunt meerdere mensen meenemen. Als het moet, passen er zelfs wel tot tien personen in de echoruimte. Zorg er in ieder geval voor dat je het ontspannen houdt voor jezelf. Je kunt dan al je aandacht richten op de ontmoeting met je kindje.

En als ik nou persé niet wil weten of het een jongen of meisje wordt?

Je kunt vooraf aangeven dat je dat niet wilt weten. We zullen dan het geslacht niet herkenbaar in beeld brengen.

Ik wil weten of ik een zoon of dochter krijg; kan dat?

Als je dat graag wilt weten, zullen we ons best doen het geslacht van je kind duidelijk in beeld te krijgen. Of het goed te zien is hangt af van de zwangerschapsduur (vanaf ca. 14-15 weken) en is afhankelijk van de ligging van je kindje. We willen het geslacht altijd drie keer duidelijk in beeld krijgen om zoveel mogelijk zekerheid te geven.

Wat als het niet lukt om mijn kindje goed in beeld te krijgen?

Op een 2D echo is je kindje altijd goed te zien. Bij 3D/4D echo is dat in enkele gevallen lastig. Je kindje is erg beweeglijk, ligt met zijn gezichtje tegen je baarmoederwand of tegen de placenta. Ook het postuur van mama is van belang. Het lukt dan vaak toch wel om details in beeld te krijgen. Je krijgt altijd iets mee van de geheime wereld in je buik. Als 3D/4D niet goed lukt, dan rekenen we alleen de prijs van een 2D echo en maken we een vervolgafspraak.

Wat is het verschil met andere aanbieders van 3D/4D echo’s?

Bij Echopraktijk Drechtsteden scannen we altijd minimaal 30 danwel 40 minuten; afhankelijk van jouw keuze. Bovendien ontvang je bij Echopraktijk Drechtsteden altijd een hele serie foto’s (minimaal 8 stuks zwart-wit) en 8 kleurenfoto’s (bij de 30 minuten echo) en 10 kleurenfoto’s (bij de 40 minuten echo). Je krijgt ook een mooi stevig fotomapje mee met de mooiste 3D-kleurenfoto. Hierin kan je ook een foto plaatsen van NA de geboorte zodat je kunt vergelijken.

In welke periode van de zwangerschap is mijn kindje het beste te zien?

Ga naar De beste tijd voor een echo voor een antwoord. Overigens is niet alleen het moment van de echo van belang voor een mooie echo. Belangrijker is hoe je kindje in je buik ligt.

Echo’s zijn tijdens je gehele zwangerschap mogelijk en mooi. Vanaf 6 – 7 weken zie je het hartje kloppen, vanaf 12 weken is je kindje eigenlijk al helemaal compleet, vanaf 26 weken krijgt je kindje een onderhuids vetlaagje zodat 3/4D heel mooi wordt. Ook als je al 38 weken zwanger bent, kan het nog heel mooi zijn. Je bent dus nooit te laat voor het laten maken van een echo!

Wat doen jullie als je een afwijking ziet?

Hoewel de echo geen medisch doel heeft, kan het gebeuren dat we op de echo iets afwijkends zien. We nemen dan in overleg met jou contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Kan ik ook voor een echo op medische indicatie bij jullie terecht?

Nee, het doel van een echografie bij Echopraktijk Drechtsteden is je te laten kennismaken met je kindje. Dat wordt ook wel een ‘pretecho’ genoemd. De verloskundige en gynaecoloog verwijzen je voor een medische echografie door naar een verloskundig echografie centrum, bijvoorbeeld Het Palet in Dordrecht of naar het ziekenhuis.

Wat is het verschil tussen 2D, 3D en 4D?

Ga naar 2D, 3D/4D Echografie voor een antwoord op deze vraag. 2D, 3D/4D Echografie

Is een echo schadelijk voor mijn kindje?

Er is veel onderzoek gedaan naar eventueel nadelige gevolgen van echografie voor een ongeboren kind. Er zijn totaal geen aanwijzingen dat een echo schadelijk is voor jou en je kind. Er wordt gebruik gemaakt van ongevaarlijke geluidsgolven die geen nadelig effect hebben.

Wat is een echo?

Echografie is een techniek waarmee je door middel van geluid in je lichaam kunt ‘kijken’. Lees er hier meer over.

mobiel desktop